Dags att byta soffa? Här får du tipsen.

Dags att byta soffa? Här får du tipsen.

11th januari 2018 Av av angelica

Att byta soffa är uppgift som kan ge vem som helst gråa hår. Det är en stor investering och soffan ska hänga med under lång tid, vilket gör att det kan vara svårt att bestämma sig. Här får du tips på vad du bör tänka på för att bli nöjd med ditt soffköp.

Testa soffan ordentligt

Viktigast av allt är att du provsitter soffan i möbelaffären innan du bestämmer dig. Det kan tyckas vara en självklar sak att göra, men det är många som glömmer bort det. Vi tillbringar mycket tid i soffan så den måste vara bekväm att både sitta och ligga i. Känn efter ordentligt!

Rätt storlek

Hur många ska rymmas samtidigt i soffan? Har du barn så får du räkna med att barnens kompisar också behöver få plats. Då kanske en hörnsoffa, eller en rejäl soffa med divan är ett bra alternativ. Är ni bara två personer kanske det räcker med en tresitssoffa. Var också noga med att mäta upp i rummet där soffan ska stå så att den verkligen får plats.

Material på soffklädsel

Har du djur eller småbarn? Då kan det vara värt att lägga lite extra energi på att fundera över soffans tyg. En sammetssoffa passar dåligt ihop med pälsdjur, du kommer inte få ägna tid åt annat än att försöka få bort håret ur soffan. Har man småbarn så blir det gärna spill och då kan det vara bra om klädseln går att ta av och tvätta.

Färg

Det är lätt att falla för trender, men när det gäller en stor investering som en soffa är det bra att tänka långsiktigt. Välj hellre en neutral färg som du kan trivas med under lång tid. Det är enklare att byta ut kuddarna i soffan om du vill ha förnyelse. Har du småbarn är det värt att tänka på att varje liten fläck syns på en ljus soffklädsel så välj hellre ett mörkare tyg.

Du får vad du betalar för

Att kvalitet kostar är ett känt faktum och det gäller även för soffor. Du ska förmodligen ha din soffa under många år och då kan det vara värt att gå upp något i pris. Det är inte roligt om den känns nedsutten och trist efter några månader. Ett bra sätt är att lägga undan en slant varje månad med till exempel Savr, då blir utgiften mindre kännbar den dag det är dags för en ny soffa!

Finansiera ditt soffköp

Ett tips är att sälja din gamla soffa och få en slant. Även om du är trött på den så kanske den passar någon annan. Lägg ut en annons på blocket eller någon annan köp- och säljsajt. Du kan också se till att månadsspara genom Savr eller någon annan tjänst. Det är alltid mer ekonomiskt att spara än att låna till sina inköp.