Förnya köket utan att det kostar skjortan

Förnya köket utan att det kostar skjortan

5th juli 2019 Av av angelica

Köket, eller husets hjärta som man brukar kalla det för, är ett av de rum som de flesta spenderar mest tid i. Inte bara för matlagningens skull utan även då man ofta äter sina måltider där, fikar eller sitter och jobbar med en varm kopp kaffe. Därför är det inte konstigt att många drömmer om att förnya köket med tiden, det kan dock snabbt bli dyrt eftersom det inte bjuds på så många budgetvarianter vad gäller köksinredning. Har man dessutom tröttnat på kakel och färgkombinationen i köket, så blir det snabbt ganska höga kostnader det rör sig om.

 

Planering av köket och dess möjligheter

Om drömmen är ett förnyat kök, så kan det vara en bra idé att sätta sig ner och gå igenom vad det är man saknar för att sedan kunna gå vidare till en mer konkret plan. Behöver man renovera köket? Är det yta man vill åt, som det nuvarande huset helt enkelt inte erbjuder? Om det blir för dyrt får man kanske först överväga att spara ett tag eller skaffa sig en extrainkomst på något vis. Numera finns det till exempel möjlighet att investera i fastigheter, och kanske kan avkastningen generera den extrasumma som man behöver till köket.

Större förändringar för mindre pengar

Något som gör stor skillnad för köket, men mindre för plånboken, är att ändra färgerna. Att måla om eller tapetsera om behöver inte kosta mycket. Många oroar sig över att behöva byta ut kaklet, men det finns saker man kan göra med mindre kapital och utan att lägga ner allt för mycket arbete, nedan kommer några exempel:

  • Förnya kaklet. Vill man få en stor förändring i köket utan att byta ut kaklet, så finns det numera mängder av kakeldekorer som man fäster på kaklet likt ett klistermärke. Byt enkelt till en enfärgad variant eller till lite mer vågade färger och mönster som verkligen gör skillnad. Det går även att få tag på kakeldekor som ser ut som sten eller annat material. Här kan man även välja om man vill täcka hela kaklet eller bara piffa upp det vita kaklet med några enstaka kakelplattor med annan färg, annat mönster eller struktur.
  • Skåpluckor & lådor. Här kan det snabbt bli dyrt om man planerar byta ut till nytt. Dock kan en färgförändring göra under även här, och det går ofta utmärkt att måla köksluckorna för att få en stor förändring. Önskar man exempelvis en mer robust stil med träimitation, så finns produkter såsom dekorplast eller möbelfolie som kan pryda köksluckorna. Tänk dock på att olika material är avsedda för olika rum och möbler, så kontrollera att det lämpar sig för ändamålet vid inköp. Sist men inte minst, så kan nya handtag eller knoppar även göra stor skillnad på luckor och lådor.

Förhoppningsvis bjöd dessa förslag på lite inspiration till att börja se över möjligheterna i husets hjärta.