Gör en snygg tavelvägg

Gör en snygg tavelvägg

22nd januari 2020 Av av angelica

Tavelväggar är något som har varit mycket populärt och omtyckt under många år. Inredningstrenderna ändras efter säsong, men det finns vissa saker som håller om och om igen. En sådan sak är tavelväggen. Det är något mycket speciellt med att samla all sin konst på en och samma plats. Som ett stilleben, fast på väggen.

 

Att sätta ihop en tavelvägg kan låta som en enkel konst, bokstavligen. Sanningen är dock helt tvärtom. Att sätta ihop en tavelvägg kan faktiskt vara riktigt svårt och du behöver vara både tålmodig och noggrann för att det ska bli rätt. Till att börja med är det viktigt att du väljer ut tavlor eller fotografier som på ett eller annat sätt går ihop med varandra. Det kan till exempel vara en specifik färg som blir den röda tråden, motiv eller kanske rent av ett helt tema. Till dina tavlor kommer du sedan att behöva några snygga ramar. Hos Frameit.se kan du hitta mängder med riktigt snygga ramar som passar till de allra flesta tavlor, motiv och storlekar.

Förberedelsen är viktig

För att säkerställa att dina tavlor kommer att sitta snyggt på väggen och passa i den ordning som du funderar på behöver du först lägga ut dessa på golvet. Det minimerar risken för att det blir fel och du blir fast med massa tråkiga hål som lämnar fula märken. Lägg ut alla tavlor på golvet. Då är det lättare för dig att arrangera om, lägga i olika ordning eller byta plats för att hitta den rätta kombinationen.

Få till rätt mått

När vi talar om mått så menar vi inte måtten på tavlorna eller ramarna, utan mellanrummet mellan de olika konstverk som ska vara en del av din tavelvägg. Det bästa är om du kan använda dig av ett vattenpass. På så sätt kan du vara säker på att alla tavlor hänger i rätt höjd och även placeras helt rakt. Har du inte ett vattenpass i närheten så kan du också använda dig av tejp. Tejpen hjälper dig att få till raka linjer.

Anpassa mellanrummen efter rummet

Det här är faktiskt en viktigare punkt än många kan tro. Om ditt rum och din vägg är stor kommer du att kunna ha betydligt mycket mer lekyta än om väggen du ska använda dig av är mindre. Det betyder att du kommer kunna placera tavlorna längre ifrån varandra om du så skulle önska.

Olika storlekar

Vill du att din tavelvägg ska kännas så levande som möjligt så kan det vara en god idé att variera storlekarna på dina tavlor. Du kan mixa och matcha mellan stora, mellanstora och små ramar för att få en vägg som är mer unik och som inte ser allt för ”steril” ut.