Inred med belysning

Inred med belysning

3rd september 2019 Av av angelica

Om du vill skapa ett trivsamt, vackert och funktionellt hem måste du ha bra belysning. Belysningen är avgörande för hur resten av inredningen kommer att uppfattas. Det är ingen idé att måla väggarna i vackra färger om inte belysningen framhäver färgen på rätt sätt. Samma sak gäller för tavlor, föremål och möbler som behöver rätt sorts ljus för att komma till sin rätta. Med lampor och olika ljuskällor kan du skapa dimensioner i hemmet. Dessutom är ljuset, oavsett om det är solljus eller ljus från lampor, viktigt för vår hälsa och prestationsförmåga. Våga vara kreativ och inred med olika sorters belysning.

Inred med många olika ljuspunkter

Ett vanligt inredningsmisstag är att inreda med för få ljuspunkter. Ett rum blir som hemtrevligast om det kommer ljus från olika ställen. Generellt sätt behövs det fler lampor ju större rummet är, men även små rum behöver olika ljuskällor. Exempel på olika ljuspunkter är taklampan, dekorationslampan i fönstret och läslampan bredvid sängen. Dessa har olika funktioner och kompletterar varandra. Tumregeln bör vara att alla ljuspunkter i rummet har en egen uppgift, exempelvis ge tillräckligt med ljus för att kunna läsa.

Den viktigaste ljuspunkten är taklampan. En taklampa sprider ljus över hela rummet och är en central punkt i rummet. Dessutom är det den lampa som drar till sig mest uppmärksamhet. Taklampan bör väljas med omsorg efter som den ska uppfylla både estetiska och funktionella krav. Med andra ord är värt att investera i snygga taklampor i hemmet. Om rummet är stort kan du med fördel inreda med flera taklampor. Detta kan skapa en härlig dynamik och stämning. Detta är framför allt vanligt och praktiskt i hem där kök och vardagsrum sitter ihop. När du väljer taklampans design är det viktigt att ha funktion i åtanke. En lågt hängande taklampa i ett barnrum eller i en hall kan ställa till problem, men kan vara otroligt vacker i ett vardagsrum. Välj taklampa efter rummets funktion.

Utgå från taklampan och komplettera därefter med fler ljuspunkter. Även om taklampan sprider ljus över stora delar av rummet så kan den inte täcka allt. Rummet bör kompletteras med lampor för särskilda ändamål, exempelvis läsning, dekoration och stämning. Dessa mindre, ofta riktade ljus, skapar harmoniska skuggor i rummet. Stämningsbelysning är det ljus som ökar trivseln i hemmet. Denna belysning kan utgöras av små lampor i olika storlekar, dimmers och ljusslingor. En golvlampa är ett annat exempel på en stämningslampa. Om du har fina dekorationsföremål i hemmet kan du med fördel ha lampor med riktat ljus mot föremålet. Rummets storlek och funktion avgör hur många ljuspunkter som behövs, men ofta behövs det fler än vad du tror. Ett vanligt rum behöver ofta 5-10 ljuspunkter. En god idé är att noggrant fundera på rummets funktion innan du införskaffar lamporna. Tänk igenom vilka sysslor som kommer att utföras i rummet och anpassa belysningen därefter.