Inred med tavlor – billigt!

Inred med tavlor – billigt!

30th augusti 2019 Av av angelica

Det finns flera sätt att skapa stämning hemma. Du kan till exempel snabbt förnya hela ditt hem med textilier, utan att behöva byta ut några möbler eller övrig inredning. Du kan också köpa vackra blommor, ljus eller dekorationer för att få snabba färgklickar som piggar upp. Men för att riktigt skapa den stil du önskar, och samtidigt ge ditt hem en helhet inredningsmässigt, så är tavlor det mest säkra kortet. Med konst kan du hitta din personliga stil samt leka med uttryck och stilar för att inspireras och förnyas. Målning av vallmo

Så här gör du

 

Det kan vara lätt att gå vilse bland konstverk man tycker om. Vissa uppskattar att blanda hej vilt mellan stilar, medan andra upplever att de vill ha en mer enhetlig stil på väggarna. Oavsett stil finns det några tumregler som gör det lättare att strukturera arbetet. 

 

  • Vad vill du ha för stil? Feminint? Maskulint? Lekfullt? Modernt? Genom att hämta inspiration online eller i inredningsmagasin kan du snabbt få en uppfattning om vilken riktning du vill ta ditt hem. Du kan också använda konsten som en kontrast om du till exempel upplever att ditt hem saknar färg, eller är för stelt.
  • Vilken typ av konst söker du? Vill du ha klassiska oljemålningar eller fotografier? Posters eller vattenfärger? Genom att handla tavlor online eller på loppis kan du hålla nere kostnaderna och göra stort intryck för liten peng.
  • Ramar kan vara ett roligt sätt att uttrycka sig på. En smart tumregel är att ha ramar i samma färg eller färgskala för ett mer harmoniskt uttryck.
  • När du sedan ska hänga dina konstverk är det viktigt hur dessa hängs. Vanligaste misstaget är att tavlorna kommer för högt på väggen – försök därför att utgå från att mitten av tavlan ska vara i ögonhöjd. 
  • Vill du skapa en hel tavelvägg gör du det enklast genom att börja med den tavlan du tycker mest om eller som är störst. Häng den först och arbeta dig sedan ut från den för att skapa en helhet. 
  • Hur tavlorna ska förhålla sig till varandra är upp till dig. Antingen kan de linjera i överkant eller i nederkant, men de kan precis lika gärna linjera med centrumpunkten av motiven. Försök att skapa en röd tråd och hitta ett mönster att följa.Tavelram med mittpunkten i ögonhöjd

I betraktarens öga

Konst på väggarna behöver inte vara uttrycksfull. Den kan precis lika gärna vara ett sätt att matcha övrig inredning i ett specifikt färgval. Du bestämmer själv vad som är vackert och hur du vill att ditt hem ska se ut. Konstverken på dina väggar kan till exempel ge uttryck för din inre resa och vara en del av något större i ditt liv. Tavlorna kan också representera olika delar i ditt liv eller “bara” vara snyggt. Självklart kan du blanda hej vilt så som det passar dig. Poängen är att matcha, kontrastera, beröra, lyfta och inspirera – eller helt enkelt snygga till där hemma.